Végre elkészült a Maybach kupé

2010.10.05. 11:53

Nyolc éve hiába várt rá a közönség, és most sem a gyártó, hanem egy külső karosszériaépítő cég készítette el.

A Maybach márkára 2002 óta szinte semmit nem költött a Daimler: még akkor sem gondolkodtak el a kínálat bővítésén, amikor 2005-ben olyan nagy figyelmet kapott az egyedi Maybach Fulda Exelero tanulmány. Pedig a nagy riválisoknak, a Rolls-Royce-nak és a Bentleynek is azóta megy jól a szekér, amióta kétajtós modelleket kezdtek kínálni. Úgy néz ki, a Daimler már lemondott a Maybachról, inkább a Mercedes márka fejlesztésére koncentrál, de a németországi Weisenbergben működő Xenatec nevű vállalkozásnak megengedték, hogy elkészítse a gigantikus luxusautó kétajtós változatát, 100 példányban.

A tervezést ugyanaz a Burch Fred Hardt végezte, aki annak idején az Exelero vonásait is papírra vetette. Az 57S Coupé azonban messze nem olyan radikális, mint az egyedi kupé volt – egyszerűen csak áttervezték a Maybach 57-es tetőszerkezetét és oldalát. Az eredmény elegáns, bár konzervatív, talán még sokkal inkább, mint a Mercedes CL kupéja. A B oszlop 508 mm-rel csúszott hátrébb, ami egyben bő fél méterrel hosszabb ajtókat jelent. Ezenkívül alacsonyabb és lendületesebb ívű lett a tető, és laposabb szögben emelkedik a szélvédő is. A mechanikához nem nyúlnak, marad a 612 lóerős, biturbó V12-es, de több még egy ilyen hatalmas géphez sem kell.

A Xenatec a Maybach kupét 675 ezer euróra árazta, azaz átszámítva mintegy 185 millió forintot kellene fizetni egy-egy példányért. Ezzel még mindig csaknem feleannyiba kerül, mint egy Bugatti Veyron, ugyanakkor a limitált példányszám miatt ritkább is lesz. Valójában kevéssé értjük, hogy a Mercedes miért nem próbál komolyabb erőfeszítéseket tenni a Maybach márka túlélése érdekében, ha már feltámasztotta ezelőtt nyolc évvel. Ha saját maguk készítenének akár csak egy kupét és egy kabriót legalább ilyen színvonalon, könnyen megtöbbszörözhetnék az eladásokat, elfogadható költségekkel. Az igazi persze egy teljesen új luxusmodellcsalád volna, de erre aligha költik el a fejlesztéshez szükséges euró-százmilliókat.