A Fiat lenyúlja a KTM sportkocsiját?

2010.10.14. 06:30

Az a hír járja, hogy az X-Bow alapjaira építik az Abarth sportkocsit, persze más külsővel és más motorral.

Az Abarth márka hírnevének visszaállításához kellene egy igazán izgalmas autó, ezzel a Fiatnál is tisztában vannak, de egy ilyen kifejlesztése nagyságrendekkel több pénzbe kerülne, mint amennyit nyerhetnének rajta. Az ígéret már elhangzott, így visszakozni sem lehet, így egyértelmű, hogy valamilyen áthidaló megoldás kell – például egy már meglevő sportkocsit kell átdolgozni. Korábban felmerült, hogy a Fiat a Lotustól rendelne egy áttervezett Elise variánst, de úgy néz ki, ez a változat nem valósul meg. Ugyanakkor a legújabb pletykákban egy másik ultrakönnyű élményautót emlegetnek lehetséges műszaki bázisként: a KTM X-Bow-t.

A karbonvázas, kétüléses, Audi-motoros gép iránt hatalmas kereslet mutatkozott a bemutatása idején, de a gazdasági válság keresztülhúzta az osztrák motorkerékpár-gyártó számításait. A tervezett évi ezer példányt soha nem sikerült eladni, sőt, átmenetileg le is kellett állítani a gyártást vásárlók híján. Az Abarth sportkocsi alapjának azonban tökéletes lenne a Dallara által tervezett karosszéria, csak a motort kellene kicseréltetnie a Fiatnak saját 1,8 literes turbómotorjára, és más formájú burkolatot tervezni, esetleg szélvédővel és tetővel.

Ez a lehetőség elvben mindenkinek jól jönne. A KTM csökkenthetné a gyártási költségeit, netán még nyereségessé is tehetné az X-Bow gyártását, a Fiat pedig viszonylag kevés pénzből összeüthetné az élményautót, amellyel tökéletesen kifényesíthetné a mellőzés évtizedeiben kissé megkopott Abarth márkanevet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.