Műszaki csoda kecskeméti Mercedesekben

2010.10.20. 11:36

Annyit árult el a fejlesztés vezetője, hogy forradalmi találmányt tartalmaz a következő A és B osztály. Ha igaz a hír, olyan horderejűnek tartják az újítást, hogy Karl Benz eredeti szabadalmi kérelmének 125. évfordulójára időzítik a bemutatóját.

1

A Mercedes kisautókat, illetve a Smartokat fejlesztő csapat vezetője, Jörg Prigl, bár a lényegről egyelőre nem beszélhet, sokatmondó ígéreteket tett az új, MFA kódjelű padlólemezzel kapcsolatban. Korábban úgy tűnt, a stuttgartiak egyszerűen beállnak a sorba és készítenek egy újabb VW Golf-szerűséget, de a szakember szerint az új platform elképesztően rugalmas lesz. Így épülhet rá az aktuális B osztályhoz hasonló magas, tágas kompakt egyterű és az Audi A3-ashoz hasonló sportosabb, alacsonyabb csapott hátú modell is. Azt is elmondta, hogy már a platform kialakításánál gondoltak a jövő lehetséges igényeire, azaz lesz hely nagy akkumulátorcsomagnak, üzemanyagcellának, hidrogén- vagy gáztartályoknak.

Egy másik Mercedes-szakember, a formatervezési részleget vezető Gorden Wagener egyenesen azt mondja, a következő A osztály a maga kategóriájában forradalmat hoz majd, új mércét állítva a konkurensek számára. Még akkor is elgondolkodtató, amit mond, ha kivonjuk belőle a kötelező túlzásokat – vagy tényleg tudnak mutatni valami különlegességet, vagy ilyen beharangozás után jön a kötelező pofáraesés. Az első A osztállyal kapcsolatban már volt egy hasonló ígéretzuhatag – olyanokat mondtak a cégvezetők, hogy annyi benne a hely, mint egy E osztályban, ami persze nem volt igaz –, de kevéssé valószínű, hogy másodszor is elkövetnék ugyanazt a hibát, és üres szólamokkal próbálnák felhívni a figyelmet az új kisautó-generációra.

A német gyártó tehát forradalmi megoldásokat ígér, méghozzá épp azon modelleknél, amelyeket Kecskeméten készítenek majd, az építés alatt álló Mercedes-üzemben.