Lamborghini, két Bugatti áráért

2010.11.12. 07:40

A karbonszálas testű Sesto Elemento tanulmányt gyártani kezdi a Lamborghini, bár csak néhány példány készül, felfoghatatlanul drágán.

A Sesto Elemento, azaz hatodik elem – a periódusos rendszerben a szén a hatodik elem, ezzel utal a gyártó a teljes egészében szénszálas karosszériára – a Frankfurti Autószalonon mutatkozott be az ősz elején, de akkor még úgy tűnt, egyedi tanulmányautó marad, afféle demonstrációja a Lamborghini műszaki fejlettségének. Most azonban úgy néz ki, mégsem ez lesz a típus sorsa: állítólag akkora volt az érdeklődés, hogy a gyártás mellett döntött a cég. A gyártás kifejezés persze túlzásnak tűnhet, hiszen összesen tíz darab készül, és egy-egy példányért 2,5 millió eurót, átszámítva közel 700 millió forintot kell majd leszurkolniuk a leendő tulajdonosoknak. Létezik azonban az a szűk réteg, amelynek ez az összeg sem sok egy ilyen különlegességért, legalábbis erre utal, hogy állítólag már el is kelt az autók mintegy fele.

A különleges járműben a Gallardo Superleggera hajtáslánca dolgozik, de 999 kilogrammos tömege miatt a Sesto Elemento mégis sokkal jobban megy, mint a kisebbik Lamborghini bármelyik változata. Elvben 2,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, és elérheti a 300 km/h-t. A különleges formaterv a motorháztető hatszögletes nyílásaival már csak hab a tortán.

A tízhengeres sportkocsi valószínűleg nem csak megszállottak számára lesz vonzó, de azok számára is, akik jó befektetést keresnek elkölthetetlen euró-millióiknak, hiszen egy ilyen ritka sportkocsi könnyen érheti újkori ára többszörösét néhány évvel az elkészítése után.