A Fiat visszaveszi a Ferrarit az araboktól

2010.11.15. 18:06

Az olasz gyártó 122 millió eurót fizetett, hogy ismét teljes egészében kontrollálhassa a legendás sportkocsigyárat.

mubadala

A Ferrari 5%-os részvénycsomagja még 2005-ben, a Fiat privát válságának legsötétebb napjaiban került a Mubadala Developement kezébe, amely mögött lényegében az Abu Dhabi kormány áll. Az arabok ráadásul nem is a Fiattól, hanem az olasz gyártónak kölcsönző egyik olasz banktól vették meg a részvénycsomagot, de a szerződés egyik záradéka szerint a Fiatnak joga volt bármikor visszavenni a papírokat. A Mubadala okosan használta a lehetőséget – részben a részvényesi viszonynak köszönhető, hogy felépülhetett Abu Dhabiban a Ferrari World, a világ első Ferrari-témájú vidámparkja.

A két fél között épp a park kapcsán fenn is marad a kapcsolat, Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke úgy fogalmazott, hogy a Mubadala fontos partner, amellyel a jövőben is szoros együttműködésben marad a maranellói gyártó. A Fiat azonban a továbbiakban nem osztozik az irányításon mással, csak az alapító fiával, Piero Lardi Ferrarival, aki 10%-ot örökölt a családi vállalkozásból.

Az üzlet egyik mellékhatása, hogy ezzel kiderült, a Ferrari nagyjából 2,44 milliárd eurót ér, aminek akkor lehet jelentőssége, ha a sportkocsigyártó részvényeinek egy részét tényleg eladná a Fiat egy harmadik félnek. Ebben az esetben durván egymilliárd eurót kaszálhatnának úgy, hogy közben megtartanák a Ferrari irányítását a részvények 51%-ával.