Nincs megbízhatóbb a BMW-nél

2010.11.15. 18:05

Ha választanunk kellene, kinek a véleményére adjunk az autók megbízhatóságával kapcsolatban, a flottakezelők biztosan benne lennének a top háromban. A szerelő csak a betegágyakra emlékszik, a tulajdonos általában elfogult, a műszaki vizsgán meg csak bizonyos hibák jönnek ki. A flottakezelők pedig az mondják, a 3-as BMW a legmegbízhatóbb.

Az angol FleetNews minden évben körbekérdez az 50 legnagyobb brit flottakezelőnél, hogy az ő autóik között melyek a problémásak, illetve milyen típusokkal nincs gond egyáltalán. Ezzel a módszerrel mintegy másfélmillió járműről gyűjtenek be megbízható adatokat, amelyeket nem befolyásolnak például a gyári segélynyújtó szolgáltatások, mint a német ADAC statisztikáját. Igaz, csak olyan típusok kerülnek fel a listára, amelyeket céges autónak is használnak, azokról viszont reprezentatív minta alapján alkothatunk véleményt.

Nem sokkal a győztes 3-as BMW mögött végzett a Honda Accord, míg a dobogóra még az Audi A4 kapaszkodott fel. A közhiedelem szerint megbízhatósági bajnok Toyota Avensis csak a nyolcadik helyre futott be, és a Mercedes C osztály is csak hetedik lett, ami ugyan nem rossz eredmény, erősíti a német-japán dominanciát a legjobb tíz között, de nem a legjobb. A típusok szerinti értékelést összesítve a márkák között Honda, Volkswagen, BMW sorrend alakult ki.

A haszongépjárművek mezőnyében a Ford Transit nyerte a versenyt a Mercedes Sprinter előtt, de a harmadik helyen is egy Ford, a Transit Connect végzett. Nem csoda így, hogy a kékek bizonyultak a legmegbízhatóbb márkának. A Volkswagen lett a második, a Mercedes pedig legalább ebben a kategóriában feljutott a dobogóra.

Aki hasonló autó vásárlását tervezi, vessen egy pillantást a listára. Az itthon annyira közkedvelt Ford Mondeo és Volkswagen Passat például az első tízbe sem került be.

A tíz legmegbízhatóbb autó a FleetNews szerint:

1. BMW 3-as
2. Honda Accord
3. Audi A4
4. Nissan Qashqai
5. BMW 1-es
6. Ford Fiesta
7. Mercedes-Benz C osztály
8. Toyota Avensis
9. Honda Civic
10. Volkswagen Golf

A tíz legmegbízhatóbb haszongépjármű a FleetNews szerint:

1. Ford Transit
2. Mercedes-Benz Sprinter
3. Ford Transit Connect
4. Citroen Berlingo
5. Citroen Jumper
6. Opel Combo
7. Nissan Navara
8. Opel Vivaro
9. Volkswagen Caddy
10. Volkswagen Transporter