Világverő versenygép Ford Focusból

2010.11.18. 06:29

Észak-Amerikától Ázsián át Európáig mindenütt felbukkan majd a Focus Race Car – ahogy az alapmodell, ez is globális hódításra készül.

Az autóversenyzésben még kevésbé jellemző, hogy ugyanazzal az autóval több kontinens többféle verzenysorozatában egyszerre lehet eredményes, mint a személyautó-eladásban. A Ford mégis ezzel a megközelítéssel próbálkozik: egyetlen versenyautót fejlesztenek a Focusból, amely minimális módosításokkal többféle versenysorozatban is rajthoz állhat. A Focus Race Car, amelyet egyelőre tanulmányautóként láthatot a Los Angeles Auto Show közönsége, elsősorban persze pályaversenyzésre alkalmas – ehhez fejlesztették a futóművét és a fékrendszerét – de úgy fejlesztették ki, hogy legtöbb alkatrésze megfeleljen az előírásoknak a világ számos versenysorozatában. Így a bukócső, az ülések, a biztonsági övek és az elektronika mind-mind olyan kivitelűek, hogy az észak-amerikai, európai és ázsiai túrakocsi-versenyeken egyaránt megfeleljenek.

A típusba kétliteres négyhengeres motor kerül, ugyanazzal a blokkal, amelyet az EcoBoost turbómotorok alapjául is alkalmaznak, de lesz turbós és feltöltés nélküli kivitel is – az előbbivel például a Nurburgringen, a 24 órás versenyen indul majd a Ford, míg az utóbbinak például a brit túrakocsi-bajnokságban veszik majd hasznát. Az persze még kérdés, hogy a mindenhová jó versenyautó mennyire lehet eredményes, hiszen a versenyzésben épp azok az alig észrevehető részletek tesznek különbséget gép és gép között, amelyek sorozatról sorozatra változnak, de a Ford részéről mindenképp érdekes kezdeményezés a globális versenyautó elkészítése.