Ők a metró árában autózhatnak

2010.12.19. 10:09

A tervek szerint a környezetbarát kocsik kölcsönzése nem kerül majd többe, mint a metró használata ­– közölte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Bertrand Delanoë, Párizs szocialista párti polgármestere reméli, hogy az Autolib legalább annyira népszerű lesz, mint a 2007-ben általa bevezetett, és azóta több nagyváros által átvett biciklikölcsönző rendszer, a Vélib.

Az Autolib flottájába háromezer kis méretű, némi meglepetésre kék színű, buborékformájú autó tartozik majd, melyeket városszerte ezer önkiszolgáló állomásról lehet majd kikölcsönözni.

A rendszer használatának alapdíja éves előfizetés esetén mindössze havi tizenkét euró (3300 forint) lesz, az egyes kölcsönzésekkor pedig öt eurót kell fizetni az első fél órában, négyet a másodikban, majd hatot minden továbbiban. Az árszabást úgy alakították ki, hogy az – akárcsak a Vélib esetében – a rövid utazásokra ösztönözzön. Az egyszeri heti alapdíj tizenöt euró, a napi alapdíj tíz euró lesz.

A Bolloré francia nagyvállalati csoport által gyártott, GPS-szel felszerelt kocsik végsebessége 130 km/h, egy töltéssel 250 kilométert tudnak megtenni, az elemek újratöltése pedig átlagosan négy órát vesz igénybe. Az autókat online, telefonon vagy a kölcsönző állomásokon lehet majd lefoglalni, és a célállomáshoz tartozó parkolóhelyek ugyancsak előre lefoglalhatók.

A hírhedten ideges párizsi autóvezetőknek biztosan időbe telik majd hozzászokni a kis autó lassú gyorsulásához – 6,3 másodpercbe telik a 0-60 km/h-s sprint –, a polgármester mégis reméli, hogy az Autolib forradalmasítani fogja a párizsi közlekedést.

Erre megvan a reális esély, hiszen az előzetes felmérések szerint a francia főváros lakói közül 2,4 millióan szándékoznak használni a rendszert, amelynek 160-200-ezer előfizetőre van szüksége, hogy gazdaságilag életképes legyen.

Bertrand Delanoë szabályos háborút hirdetett a magántulajdonban lévő autók ellen: a polgármestersége alatt kiépített busz- és kerékpársáv hálózat valódi átok az autósoknak, ráadásul tervei között szerepel a belváros jelentős területeinek és a Szajna-menti sugárutaknak gyalogos övezetté alakítása is. Jelenleg a párizsiak 42 százalékának van autója, 16 százalékuk azonban kevesebb, mint havonta egyszer használja.

A városvezetés által kiválasztott autó gyártója, a Bolloré 60 millió eurót (16,4 milliárd forintot) ruház be az összességében mintegy 110 millió euróba (30,1 milliárd forint) kerülő rendszer kiépítésébe. A francia holding tulajdonosa, Vincent Bolloré többek között arról ismert, hogy kölcsönadta óriásjachtját a frissen francia elnökké választott Nicolas Sarkozynek.