Land Rover, talpig páncélban

2010.12.23. 17:04

Messziről nem is látszik az eltérés, pedig ez egy valódi tank, golyó- és gránátálló kivitelben.

A Land Rover már a Discoveryt is kínálja Armoured, azaz páncélozott kivitelben, ami elsősorban akkor jó, ha valaki nem csak a golyókat, de a feltűnést is kerülné. Az új változaton persze csak közelebbről látszik, hogy valami nem stimmel – elsősorban az ablakok pereménél feltűnőek a három ujjnyi vastag golyóálló üvegek. Amúgy legfeljebb az autó mozgása, esetleg a keréknyomok mélysége lehet gyanús, hiszen a páncélzat miatt az autó tömege 3540 kilogrammra nőtt. A védelem elég hatékony, 15 kilogramm dinamit vagy néhány kézigránát meg sem kottyan neki, és a géppisztoly-lövedékek ellen is védelmet nyújt.

Terepjárásra a nagy tömege miatt aligha alkalmas a gép, de a tervezők gondoskodtak róla, hogy közúton azért használható maradjon. Ötliteres V8-as motort kapott, erősebb fékrendszert és légrugózást, illetve a terhelés elviseléséhez méretezett defektmentes gumiabroncsokat és felniket. Az utasokkal akár több mint négy tonnás dög így 10,2 másodperc alatt érheti el a százas tempót, ami bőven elég, hogy tartsa a közlekedés normál ritmusát, bárhol, bármikor.

Árat egyelőre nem közöltek, de nyilván lesz majd számos vásárló, akinek a paranoia elhallgattatása, vagy a valós veszély elhárítása megér minden pénzt.