Egész éjjel tolták a havat

2010.12.28. 06:28

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az éjszakai műszakban 36 munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítette Budapest útjait, hajnalban a közösségi közlekedés rendben elindult.

A közlemény szerint a járművek először a fő- és közösségi útvonalak ellenőrzését, szükség szerinti síkosságmentesítését végezték el, majd a mellékutak takarításával folytatták. Hajnalban a munkagépek visszatértek az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési úthálózatra, hidakra, felüljárókra, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakra, hogy biztosítsák a közösségi közlekedés elindulásának feltételeit.

A tájékoztatás szerint az éjszaka nagyon hideg volt, a budai városrészben -8, -9, a pesti oldalon -14 Celsius fokot mértek, ami lassította az alkalmazott szóróanyag olvasztó hatását.

Hétfőn a szóró munkagépek számos mellékútra nem jutottak el, ahová emiatt a hulladékszállító járművek (kukásautók) sem tudtak behajtani. Amennyiben az éjszakai erőfeszítések eredményeként nagy tömegű munkagépek számára is biztonságossá válnak ezek az utcák, a mai napon pótolják a hulladék elszállítását.

Az FKF kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek, a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól, és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.