A halálút kiváltója sem veszélytelen

2010.12.29. 15:41

Több mint nyolcvan baleset történt eddig az M6-os autópálya március 31-én átadott Tolna megyei szakaszán - mondta a megyei rendőr-főkapitányság autópálya-felügyeleti osztályának vezetője szerdán, Szekszárdon. A régi 6-oson jelentősen csökkent a halálos balesetek száma.

A 83 baleset zöme, 71 az autópálya északi, Dunaföldvár és Szekszárd közötti szakaszán történt, közülük 12 járt személyi sérüléssel - közölte Szecsei Zsolt a megyei baleset-megelőzési bizottság évértékelőjén.

A balesetek oka leggyakrabban az, hogy az autósok nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek, 12 esetben pedig azért következett be baleset, mert elaludtak a volánnál. Az elalvásos balesetek leggyakoribb helyszínei is ismertek, többnyire a Dunaföldvárhoz közeli 90-es, a Pakshoz közel eső 100-as és a Fácánkertnél lévő 125-ös kilométerszelvénynél következtek be.

Szecsei Zsolt elmondta: a paksi autópálya-rendőrség március 31. óta 777 esetben kezdeményezte közigazgatási bírság kiszabását a megengedett sebesség jelentős túllépése miatt, ami óránként 153 kilométer feletti sebességet jelent. A március 31-től eltelt kilenc hónap alatt 901 sofőrrel szemben szabtak ki összesen hatmillió 868 ezer forint helyszíni bírságot.

Az M6-os átadása óta jelentősen csökkent az M5-ossal párhuzamosan haladó 6-os főúton történt halálos balesetek száma; míg 2009-ben tíz baleset végződött halállal, idén ketten vesztették életüket a - korábban halálútnak nevezett - 6-os tolnai szakaszán.