Autókat húztak ki a vörösiszapból

2010.12.30. 15:31

Több autót is kihúztak a vörösiszapból Kolontáron, de a befagyott halastóban még két jármű van a háromméteres iszap alatt - közölte Pavelcze László, a Rescue 24 tűzoltó és kutató-mentő nemzetközi csoport igazgatója csütörtökön.

Sok autót elsodort a vörösiszap Kolontáron
Sok autót elsodort a vörösiszap Kolontáron

Az öt jármű a csaknem három hónapja történt katasztrófa idején került a vörösiszap fogságába, azokat az iszapáradat a kolontári halastó környékén lévő mocsaras területre sodorta. Az autókat csak most, a már megfagyott területről tudták kiszedni - mondta Pavelcze László.

A jégből egyenként, lánctalpas erőgép segítségével húzták ki a roncsokat az azokra erősített drótkötelekkel. Még volt olyan autó, amelyet a Torna-patak medrében találtak meg.

További két személyautó van a kolontári halastóban, ezeket majd az olvadás után tudják kihozni a tó lecsapolásával a háromméteres vörösiszapréteg alól.

A Rescue 24 igazgatója elmondta, hogy a veszélyes hulladéknak számító roncsokat a devecseri vasútállomásnál lévő lerakóhelyre szállították. Az akciót a helyszínen állandó ügyeletet tartó Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ szervezte.

A nemzetközi mentőcsapat tagjai a vörösiszap-katasztrófa óta folyamatos készültségben vannak a helyszínen, a zöldhatóság és a katasztrófavédelem munkáját segítik a többi között olyan speciális feladatok elvégzésével, mint amilyen a műszaki és a vagyonmentés, mintát vesznek a felszíni vizekből, a vörösiszapból és a tározókból. A csapat tagjai segítettek a katasztrófa idején eltűnt emberek felkutatásában is.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.