Jön a teljesen elektromos Ford Focus

2011.01.08. 13:34

A Nissan és a Chevrolet után a Ford is beszáll a szériagyártású elektromos autók gyártásába: a Leaf EV és a Volt konkurenseként a Focus Electric 2011 év végén kerülhet ki az amerikai piacra – az európai szállítást egyelőre nem tervezik előbbre, mint 2013 első negyedéve.

A gyár első, teljesen elektromos hajtású autója a Focus legfrissebb generációjára épül: attól mindössze az Aston Martinokra hasonlító első díszrácsban, illetve a bal első sárvédőív mellett elhelyezett töltőcsatlakozóban különbözik.

A villanymotor maximális teljesítménye 123 lóerő, legnagyobb nyomatéka 245 newtonméter lesz. Ezeknél fontosabb adat, hogy a teljesen kimerült Li-ion akkumulátort három-négy óra alatt fel lehet tölteni az LG Chemmel közösen fejlesztett fali töltővel – legalábbis biztosan fele annyi idő alatt, mint a Nissan Leafét, ígéri a gyár.

Bár hivatalos adat jelenleg még nem áll rendelkezésre a hatótávot illetően, a gyár mérnökei korábban állították: a majdani elektromos autójuk legalább 160 kilométert tud majd egy szusszal közlekedni. Ez, és a 130 kilométer per órás maximális sebesség akár a peremvárosokból való ingázásra is alkalmassá teszi az új Focust.

A tulajdonosok egy MyFord Mobile nevű alkalmazást is kapnak az autóhoz, amivel az akkumulátorok töltöttségi állapotát követhetik nyomon. Az Egyesült Államokban az év végétől lesz elérhető az új Ford; azt egyelőre nem tudják, az európai üzemek közül melyikben fogják legyártani a Focus Electricet, de a sorozatgyártás semmiképpen nem indul el 2013 tavasza előtt.