Jön a kilencedik fokozat

2011.01.12. 15:24

Az automata váltó lassan olyan lesz, mint az eldobható borotva, csak itt nem a pengéket, hanem a fokozatokat szaporítják vég nélkül.

zf9

Most a ZF jelentette be, hogy elkészíti saját kilencsebességes váltóját, méghozzá keresztben beépített motorokhoz, ami gigászi piac: az autók bő 80%-a ma már ilyen elrendezésű. Eddig jellemzően öt vagy hat fokozatot használtak ezekben a járművekben, hiszen a váltót a motor mellé szorítják be, így az messze nem lehet olyan terjedelmes, mint ha hosszában kerül az autóba. A ZF azonban bezsúfolja a kilenc fokozatot, azt mondják, azért, hogy még takarékosabbak lehessenek a jövő automata váltós autói.

Ezzel a váltóval ráadásul mindenkit túllicitálnak a fokozatok számában is: nyolcas automatát luxusautókba más is gyárt, nem csak a ZF, kilencsebességest viszont senki nem készít. Persze nem túl valószínű, hogy a konkurencia ne lépne, így egy-két év múlva talán már tízsebességes váltó is készül majd – a kérdés, hogy nem árt-e többet a sok fokozat, mint amennyit használ.