Wikispeed: csoda, vagy átverés?

2011.01.14. 07:53

Négyszemélyes autó versenygép-külsővel, 240-es végsebességgel és két literes fogyasztással. Már csak a pénz hiányzik.

SGT01-nek hívják, és minden paraméterében túlszárnyalja az összes ma kapható autót – legalábbis ezt állítja a Wikispeed nevű cég. Amit eddig mutattak, az egy életnagyságú modell szép felnikkel és matricalámpával, de azt mondják, ha elég pénz gyűlik össze, utcai modell lesz a versenyautó-szerűségből. Ennél azonban jóval meglepőbbek az adatok. Az autó elvileg 590 kilogrammos lesz, alumínium vázszerkezettel, 1,8 literes Honda turbómotorral, ötfokozatú automata váltóval. A cég 5,5 másodperces gyorsulási időről beszél 100 km/h-ig és 240 km/h-s végsebességről. Ez eddig nem is hihetetlen, viszont a négyszemélyes utasteret és a 2 liter/100 km-es fogyasztást már nehéz elképzelni.

Ha minden igaz is lenne, ilyen jó képességű autókat 100 ezer dollár alatt nemigen kapni, viszont a Wikispeed 20 ezer dolláros árat ígér, azaz 4,2 millió forintért vesztegetnének egy-egy darabot. Ha április elseje volna, talán tréfának gondolnánk, de így inkább szélhámosságnak tűnik – annál is inkább, mivel már most is elfogadnak megrendeléseket a még el sem készült autókra, az elsőség pedig még drága is: 28 ezer dollárt kérnek az előrendelőktől.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.