Megvehetjük a VW Dakar-gépét?

2011.02.04. 09:48

A Race Touareg 3 utcai változata akár sorozatban is készülhet, legalábbis erre utal, hogy a tanulmány bemutatása után nem zárult le a projekt.

A Volkswagen Katarban mutatta be az utcai használatra alkalmas Race Touareg 3 Qatar tanulmányt, de eredetileg csak arra szánták, hogy lássa a közönség, akár ilyet is tudnak, ha akarnak. Az elfogadható kényelmű versenygép azonban nagy érdeklődést váltott ki, ami még magukat a tervezőket is meglepte, alighanem ennek köszönhető, hogy a Volkswagen vezetése még nem ásta el a portotípust egy raktár mélyére, ahogy szokás. Ha értesüléseink helyesek, inkább nekiálltak számolgatni, hogy megérné-e készíteni néhány szériapéldányt, és ha igen, mekkora összeget lehetne kérni egy-egy példányért. Ez a munka eltart néhány hónapig, így állítólag május környékén dönthetnek legkorábban az autó sorsáról.

A kulcskérdés itt elsősorban az ár, hiszen egy ilyen utcai versenygépből legfeljebb néhány száz példányt lehet készíteni évente a felhasznált műszaki megoldások miatt, viszont ilyen mennyiségben csak csillagászati áron érdemes kínálni az autókat. Így egyrészt fel kell mérni, hogy hány potenciális vásárló lehet a világon, másrészt át kell gondolni, hogy mekkora lenne a reklámértéke az eladott utcai Dakar-gépeknek. Egy ilyen autón ugyanis biztosan bukna a VW pusztán anyagi szempontból nézve a kérdést, viszont néhány millió eurót megérne a cégnek, ha néhány száz autó legyártásával javíthatnák a márka megítélését, mondjuk a fiatalok körében.