Japán autógyárak adakoznak a hazának

2011.03.16. 06:44

Összefogtak a japán autógyárak az anyaországot romba döntő földrengés és szökőár okozta károk enyhítésére, a reparálások megkezdésére. A Honda, a Nissan és a Toyota közös sajtóközleményben jelentette be, hogy fejenként 3,75 millió dollárt adományoznak az államnak a munkálatok elősegítésére. Egy szerényebb összeggel a Mazda is beszállt – ők 350 ezer dolláros gyorssegélyt ajánlottak fel.

A Nissan ezenkívül az élelmezéshez szükséges teherautókat, targoncákat juttat a romba döntött területekre, egészségügyi felszereléssel, véradási akciók megszervezésével, tiszta lepedőkkel, fertőtlenítő szerekkel és maszkokkal segíti a rászorulókat. A Nissan két nagyobb üzemét március 18-ig, négy kisebb gyárát március 16-ig tartja zárva.

A Honda a pénzadományon kívül 1 000 generátort és 5 000 gázpalackot ajánl fel azoknak, akik áram- és gázszolgáltatás nélkül maradtak, de a Toyota is segít, amivel csak tud. A Toyota és a Honda is bezárja ideiglenesen üzemeit – utóbbi a motorkerékpár gyártást is felfüggesztette.