Négymillió Dacia rohangál odakint

2011.03.20. 07:31

Dacia-Duster-2

Ezen a héten gördült le a négymilliomodik Dacia a gyártósorról. A jubileumi autó egy összkerékhajtású, barna Duster, 1,5-ös dízelmotorral, és Romániában, a Mioveni mellett található gyárban készült el.

A céget 45 éve, 1966-ban alapították. Az első egymillió autó elkészítése 19 évbe került – a kétmilliós jubileumot 1998-ban, a harmadikat 2007-ben ünnepelték. A Renault 1999-ben kötött együttműködést a románokkal: azóta 1,2 milliárd eurót injektált bele a Daciába, melynek eredményeképpen közel 2 millió kocsit gyártottak le Mioveniben. Az utolsó egymillió autóhoz csupán három és fél évre volt szükség.

duster16-02

Jelenleg a Duster a cég legjobban fogyó modellje. A 2010-es debütálás óta közel 100 ezer nemzetközi megrendelést teljesítettek, és csak a tavalyi évben 4 900 darabot értékesítettek a román piacon. Francia hírforrások szerint 2012-ben két új modellt mutat be a gyár: egy egyterűt, mely a Popster névre hallgat, és egy, a Renault Kangoo-ra hasonlító minifurgont.

A Dusterről elismerően nyilatkozott az európai szaksajtó, mérföldkőnek tartják a cég életében a divatos szabadidő-terepjárót. Egyvalamiben nem fejlődött sokat a Dacia az elmúlt 45 évben: nézzék meg a négymilliomodik autó jubileumára leforgatott hogyan készült? promóciós videót. Az aláfestő zene, a narrátor és a képeffektek húsz évvel ezelőtti hangulatot árasztanak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.