Betiltják Európában a hagyományos autókat?

2011.03.28. 16:02

Az élhetőbb, kevésbé környezetszennyező közlekedés kulcsát látja az EU közlekedési biztosa, Siim Kallas a klasszikus személyautók használatának korlátozásában.

DSC 2365

A terv az, hogy a városokból 2050-re teljesen kitiltanák ezeket, legfeljebb vidéken üzemelhetnének – a helyüket pedig nulla károsanyag-kibocsátású járművek vennék át. A terv persze nem csak a közúti közlekedés átalakításával foglalkozik, sőt, a vasúti közlekedés előtérbe helyezésével próbálna energiát spórolni, és csökkenteni a környezet terhelését.

A terv egyes elemei egyelőre persze meglehetősen távlatiak és utópisztikusak. Például azzal számolnak, hogy a jelenleg használt közúti járművek mintegy felét 2030-ra null-emmissziós, tehát károsanyag-kibocsátás nélküli autók váltják fel. Pillanatnyilag viszont még nem létezik egyetlen ilyen jármű sem, amely használati értékben akár csak megközelítené a dízel- vagy benzinmotoros járműveket. Azaz az EU olyan műszaki fejlődéssel számol, amely egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik. A közlekedés átalakításától ezen felül azt is várják, hogy négy évtized múlva nullára csökkenjen a közúti balesetek száma Európában, ami szintén nagyon szép, de nehezen megvalósítható célkitűzés.

Az ilyen hosszú távú stratégiák persze elsősorban arra alkalmasak, hogy kijelöljék a helyes irányt. A megvalósításba pedig még nagyon sok dolog beleszólhat, nem várt műszaki áttörésektől a gazdasági érdekekig – negyven év alatt számos váratlan dolog történhet, ami befolyásolja a terveket.