Autóalkatrész banánból, ananászból

2011.04.05. 13:32

Az új nanorost-technológia könnyebb, erősebb és kopásállóbb alkatrészeket eredményezhet, illetve csökkentheti a kőolaj-alapú műanyagok mennyiségét az autóban.

bananauto

A kutatást Brazíliában, a Sao Paulói Állami Egyetemen indították, azzal a céllal, hogy növényi alapanyagból állítsanak elő az autóiparban is használható, a jelenleg használt műanyagok kiváltására alkalmas szerkezeti anyagokat. Az eljárás lényege, hogy a növények szárából egy kuktaszerű, zárt tartályban mikrorostokat állítanak elő, és ezeket keverik műanyag hordozóanyagba. Az így előállított anyag az apró cellulózszálaknak köszönhetően könnyebb, kopásállóbb és nagyobb szilárdságú, állítólag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szálerősítésű műanyagok. Az új alapanyagot elsősorban műszerfalak és karosszériaelemek előállítására ajánlják.

Nem ez az első eset, hogy növényi alapanyagokat használnak az autógyártásban: már manapság is elterjedt a kókuszrostból, illetve lenből előállított belső kárpitozás, de a banán- és ananászrostokból előállított nanoszálak sokkal szélesebb körben használhatók, mint az eddig alkalmazott növényi alapanyagok.