Cserélni kellene a mentőautókat

2011.04.05. 17:43

Az Országos Mentőszolgálat kénytelen az előírások ellenére is tovább használni a kiöregedett rohamkocsikat: ha lecserélnék mindet, hirtelen tartalék nélkül maradna a flotta. Azt ígérik, még az idén megjönnek az új autók.

DLAPE20110206006

A hatályos jogszabályok szerint a mentőautókat tíz éves korukban legkésőbb le kell cserélni. Ezt kívánja a betegek érdeke is: ha műszakilag nem megbízható a géppark, az akár életekbe is kerülhet. Jelenleg azonban az ezer autóból, amelyből napi rendszerességgel mintegy 770 fut, mintegy 300 már cserére szorulna. Jobb híján egyelőre tovább használják ezeket, és az idén megkezdik a mentőautók cseréjét: tavaly már elkülönítettek 850 millió forintot erre a célra, és az idén újabb 750 milliót költenek mentőautó-vásárlásra.

A probléma az, hogy a közbeszerzési eljárás hosszadalmas, így a mentőszolgálat kénytelen a működőképesség fenntartása érdekében megszegni a jogszabályt. Úgy néz ki, ebből a példából kiindulva a jövőben úgy változtatnak a szabályokon, hogy az autók használhatóságát azok műszaki állapota, és ne a koruk szabja meg.