Elmebeteg sarkköri rekordautó

2011.04.08. 11:33

Ha az Artic Trucks terve sikerül, akkor rövidesen egy, a felismerhetetlenségig átalakított Toyota pick-up lesz a déli sarkkörön túli kietlen vidék leggyorsabb szárazföldi járműve: az a terv, hogy az új géppel megdöntik az eddigi, 21 óra 21 perces rekordot.

Az izlandi Artic hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik a sarkköri hidegben is jól működő járművek építése terén, ami nem is olyan egyszerű feladat: a -40 fokos, vagy néha még az alatti hőmérsékleten az anyagok rideggé válnak, egy szokványos utastér pedig jégkoporsóvá, azaz nagyon komoly fűtőrendszer kell, és kifejezetten sarkköri használatra tervezett alkatrészek. A gumiabroncsok is speciális hójáró kivitelűek – ránézésre az az érzésünk, hogy a ballonos kerekeken akár úszhatna is a gép, ami persze nem teljesen igaz.

Az autóba a Toyota négyliteres V6-os benzinmotorja dolgozik, amely 340 lóerő leadására képes, és egy, az Artic által kifejlesztett speciális bio-üzemanyaggal – alighanem valamilyen alkohol-származékkal – működik, amely egészen alacsony hőmérsékletig folyékony marad. Ezen felül az autó rendszerei két másik energiaforrást is felhasználhatnak: vannak rajta napelemek, és egy szélgenerátor is – ezek a kiegészítő rendszereket ellátó akkumulátorokat töltik.

A rekordkísérletet decemberre tervezik, ami a Déli Sarkon viszonylag enyhe, már-már elviselhető időjárást jelent.

Forrás: Jalopnik