Villanyautós Forma1?

2011.04.16. 19:54

Az Európai Bizottság szerint nagyobb tömegeket szólítana meg egy környezetbarátabb, a jövő emissziós normáihoz jobban passzoló Forma1. Jean Todt, a FIA elnöke rajta van az ügyön, az első lépéseket 2013-ra ígéri.

Todt a Financial Timesnak adott interjújában elmondta, személyes felkérést kapott arra, hogy modernebb, az autóipar jelen fejlesztési vonulatába jobban illő sorozatot szervezzen. "A lehető leghamarabb meg szeretnénk teremteni az új kategóriákat", melyekben villanyautók, gokartok és együléses versenyautók küzdenének. Todt a korábbi BMW-s igazgatót, Burkhard Goeschelt kérte meg, hogy segítkezzen az elektromos hajtású versenysorozat kidolgozásában.

Napjaink modern Forma1-es autói közel 75 liter üzemanyagot fogyasztanak száz kilométeren, teljes terhelésen - a bizottság szerint ez nem túl jó reklám, erős ellenszenvet vált ki, különösen a mai világban, amikor  a környezettudatos életre törekszik a társadalom.

Todt szerint nem lesz könnyű keresztülvinni a változtatásokat, hiszen a sportolók jellemzően rosszul reagálnak az ilyen jellegű fejlesztésekre. "A versenyzők közösségét csak az érdekli, hogyan tudnának jobb teljesítményt nyújtani, hiszen győzni akarnak. A gyártók persze másképp állnak hozzá, ők erős késztetést éreznek a technikai újításokra, de a versenyzők ezt fölösleges plusz munkának és kidobott pénznek tartják. Őket csak a győzelem hajtja, amit meg is értek." Ha 2013-ig sikerülne a villanyautós versenyeket népszerűsíteni, már nem kell sokat várnunk, hogy elektromos autók gyilkolják egymást a Forma1-ben.