Egyszerű sportkocsi a BMW-től?

2011.04.29. 07:25

Évekkel ezelőtt már hallottunk a Z4-es kistestvérének tervéről, aztán elhallgattak a pletykák – csak hogy most ismét feltámadjanak. A Z2-es kicsi és egyszerű kétüléses lehet, persze a BMW-hez illő áron.

z2pv

A legújabb híresztelések szerint a Z2-esként emlegetett modell 2014-re érkezhet meg. Az autóba kis hengerűrtartalmú, de nagy teljesítményű benzines turbómotorok kerülnek – 1,6 és 2 literesek, 160 és 280 lóerő közti teljesítménnyel – és elhagynak belőle mindent, ami feleslegesen bonyolítaná a konstrukciót. Így összecsukható keménytető helyett vászontetőt kap, ami nem csak olcsóbb, de könnyebb megoldás is, ami a fogyasztás csökketése és a dinamika javítása szempontjából is előnyös megoldás.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen alapokra építik a gépet. Szóba jött a jövőbeli Minikhez fejlesztett UKL1 jelzésű padlólemez összkerék-hajtású változata, de valószínűbb, hogy az 1-es padlólemez rövidített, hátsókerék-hajtású padlólemezét használják majd, hogy megtarthassák a sportos BMW-kre jellemző tulajdonságokat. A típus ára becslések szerint 30 ezer euró, azaz 8 millió forint felett indulna, ami legfeljebb BMW-s léptékkel számít olcsónak – a könnyű felépítés itt inkább a kedvező menetdinamikát, mint a pénztárca-kímélést szolgálná.

Mindez persze csak erős feltételes módban említhető: a pletykák terjesztői szerint sem lesz a tervből semmi 2014 előtt, viszont elképzelhető, hogy a típus akkor már nem kiegészíti, hanem leváltja a Z4-est, amely a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása miatt benzinzabáló szörnynek számít majd.