Egyedi Ferrari gombokért, vakoknak

2011.05.13. 17:23

Ilyen Ferrariból összesen kettő készült, és nem csak azért, mert többen nem tudtak megfizetni egy egyedi Ferrarit a 60-as évek végén: akkoriban ennél sokkal vonzóbb gépeket gyártottak sorozatban Maranellóban. Sok kortársával szemben ma sem csodálatos képességei jelentik a legfontosabb értékét, hanem a története: a legnagyobb amerikai Ferrari rajongóé volt.

Luigi Chinetti a Ferrari amerikai sikertörténetének kulcsfigurája volt: ő alapította az észak-amerikai NART versenyistállót, amely az Egyesült Államok versenyein is sikerre vitte az olasz márkát, és évtizedekig ő volt a legnagyobb Ferrari importőr a kontinensen. Ezek alapján azt gondolnánk, hogy Chinettinek kiváló ízlése lehetett, de a Speciale láttán egyértelművé válik, hogy ez nem lehetett igaz. A modenai Carrozzeria Autosport műhelyben készített egyedi karosszéria egyszerre fantáziátlan, aránytalan és ostobán hivalkodó – ezt még akkor is biztosan látták, ha 1969-ben néhány stíluselem még előremutatónak számított. Pedig a szörny az egyik legszebb Ferrari, a 365 GT 2+2 műszaki alapjaira épült. 4,4 literes V12-es motorja van, három négytorkú karburátorral, és hozzá nyilván csodás hangja. Ebből is látszik, hogy Chinetti igazán jó viszonyban lehetett az öreg Enzóval, ha ezért a szörnyszülöttért sem átkozták ki a Ferrari-egyházból.

Az 12611-es alvázszámú gép, a vörös – létezik egy másik, fekete példány is – most eladó, méghozzá gyűjtői Ferrari létére gombokért, csupán 295 ezer dollárt kérnek érte. Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan túladhat rajta a Seattle-i kereskedő: igazi megszállottnak kell lenni, hogy valaki ennyiért ne bármelyik kevésbé ritka, de sokkal szebb korabeli Ferrarit válassza.