Minden tizenkettedik túlsúlyos

2011.06.01. 15:23

A mérések alapján a nehézgépjárművek átlagosan 8 százaléka túlsúlyosan közlekedik, fokozott ellenőrzéssel az okozott kár csökkenthető, a túlsúlybevétel növelhető, az ellenőrzést automata mérőállomások végezhetnék - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkárra hivatkozik, aki egy szerdai budapesti konferencián beszélt erről.

A több mint 30 ezer kilométeres országos közúthálózat felületépségét vizsgálva mindössze 18 százalékuk sorolható a jó és megfelelő kategóriákba. Miközben a frissen átadott autópálya-szakaszokat is tartalmazó főhálózaton valamelyest kedvezőbb a helyzet, a mellékhálózat nagyobbik hányada azonnali beavatkozásra vár.

Az úthálózatot védené - többek közt - a nehézgépjármű-forgalom elterelése és a túlsúlyos járművek kiszűrése.

Az ASSET-projektben javasolt többfunkciós mérőállomások legcélszerűbben a nagy forgalmú gyorsforgalmi utakon (M0, M1, M3) vagy a forgalmasabb dunai, tiszai átkelőhelyeken lennének elhelyezhetők - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Az ASSET-Road közlekedésbiztonsági, infrastruktúra- és környezetvédelmi projekt az Európai Unió Hetedik Kutatásfejlesztési Keretprogramjában valósul meg 2008-tól 2011-ig. A projekt teljes költségvetése 8,12 millió euró, ebből a támogatás összege: 6,15 millió euró. A projekt célja a közúti közlekedésbiztonság javítása és az infrastruktúra védelme fejlett érzékelők integrált alkalmazásával.