Tüntetnek a 180 forintos benzin ellen

2011.06.09. 13:30

Minszk legnagyobb sugárútján autósok százai tiltakoznak az üzemanyagárak emelése ellen. A fehérorosz válság következtében az üzemanyagok ára majdnem a duplájára emelkedett. A sokkszerű áremelések tüntetési hullámot indítottak el, bár innen nézve groteszk, hogy a drága benzin is feleannyiba kerül odaát, mint itt nálunk a legolcsóbb.

439x

Fehéroroszország komoly válsággal küzd: a kereskedelmi deficittel és devizahiánnyal sújtott országban a helyi pénznem leértékelése gyors inflációt indított el – ennek az egyik mellékhatása az üzemanyag árának gyors emelkedése. Jelenleg elnöki rendelet köti az üzemanyag árát, amely átszámítva 165 és 181 forint között lehet, bár már inkább a felső határ közelébe emelkedett. Ami igazán hihetetlen, hogy az év elején még fele ennyibe került egy liter üzemanyag, bár akkor még a belorusz rubel is jóval többet ért.

A tiltakozó autósok válaszképpen a Függetlenség sugárút – a főváros központi útja – közepén parkoltak le autóikkal, megbénítva a környék közlekedését. A helyi rendőrség azzal válaszolt, hogy fényképek és videofelvételek alapján azonosították az útban parkoló autókat, és végigbírságoltak minden résztvevőt, ez azonban aligha oldja a feszültséget. Ráadásul nincs rá garancia, hogy ha ilyen ütemben nő a benzinár – a legutóbb, kedden 31%-kal lett drágább az üzemanyag – az nem fokozza a tüntetők haragját, és nem mérgesedik el a helyzet.