Mercedesből lesznek új Aston Martinok

2011.06.30. 14:23

Az angol sportkocsigyár nehéz helyzetbe került, miután a Ford kilépett mögüle. Hiába korszerűek az autóik, ha műszaki fejlesztésre alig jut pénz - ennek ellenére most úgy néz ki, megtalálták a megoldást. Összeszedték a modellváltáshoz szükséges anyagiakat, és van új, erős partner is, így jövőre kezdődhet a munka.

astonmerc

A legfontosabb lépés a tőke megszerzése volt: ezt kötvények kibocsátásával oldotta meg a cég. 304 millió angol fontot gyűjtöttek be így, amire a befektetőknek szokatlanul magas, 9,25%-os hozamot ígérnek. Ez az összeg autóipari mércével persze nem sok, de azt mondják, bőven elég lesz, mivel nem nulláról kezdik a fejlesztést. A jelenlegi, zseniálisan rugalmasan módosítható, de mégis egyedi VH padlólemezről lemondanak, ahogy a Fordtól származó V8-as és V12-es motorokról is: mindennek a helyébe Mercedes-technika lép. Az SLS és a következő SL alumíniumstruktúráját, és az AMG sportmotorjait, illetve hajtásrendszerét használják majd, így az Aston Martin szakemberei csak a karosszériát tervezik maguk, illetve a finomhangolást végzik önállóan. Ezzel az autófejlesztés legdrágább feladatai alól mentesül a kis brit cég, így jöhet ki a program viszonylag kevés pénzből.

A feladat persze így sem kicsi a vállalat méreteihez képest, és a munka csak jövőre indul, így a Mercedes-alapú DB9-, Vantage- és Rapide-utódok csak 2015-ben, illetve még később érkeznek. Addig az Aston a meglevő modellek frissítésével igyekszik tartani magát, ami a konkurencia frissebb fejlesztési tempója mellett nem lesz egyszerű. Ha azonban minden rendben lesz a német partnerrel, akár hosszú távon is megoldódhat a típusok frissen tartásának problémája.