Három új Opel-motor Szentgotthárdon

2011.07.01. 07:16

A német gyártó elárulta, hogy a 2012 decemberében beinduló új üzemrész háromféle motorcsaládot állít majd elő - várhatóan most is itt gyártják majd azokat a motorokat, amelyek iránt igazán nagy igény mutatkozik.

2

Egy kisméretű, valamint egy közepes benzinmotorról, illetve egy közepes dízelről beszélnek, amelyek mindegyike teljesíti majd az Euro6 károsanyag-kibocsátási normát, és az ígéretek szerint mind igen takarékos lesz. Alighanem 1 és 1,7 liter közti három- és négyhengeres motorokról van szó, többségükben turbófeltöltéssel, amelyekkel az Astráig bezárólag a kisebb Opel személyautók népszerűbb változataiban találkozhatunk 2013-tól - másként aligha tudnák kihasználni a tervekben szereplő félmilliós kapacitást. A németek egyébként úgy szervezik a gyártást az új magyar üzemben, hogy a háromféle motor gyártásának arányán gyorsan változtathassanak, azaz a termelés pontosan igazodjon az aktuális kereslethez.

A szentgotthárdi beruházás egy jóval nagyobb modernizációs program része, amely a teljes Opel-választék megújítását célozza. Összesen kilencmilliárd eurót költ a gyártó 2014-ig, amiből nem csak a meglevő modellek és motorok cseréjére költenek, de a kínálat bővítésére is jut majd. A hosszabb távú cél az, hogy az Opel végre ismét nyereséget hozzon, bár erre az elmúlt évtizedben alig volt példa.