Segítség, eltűnik a kormánykerék!

2011.07.04. 15:25

A TRW, egy névről alig ismert, de annál több ismert autógyártónak dolgozó beszállító ötletéről van szó, amellyel a sofőr dolgát igyekeznek megkönnyíteni. Rájöttek ugyanis, hogy a kormánykerék csak menet közben hasznos, egyébként jobbára csak útban van. Persze hogy van megoldás.

trwdash

A tervezők egy régi ötletet vettek elő: a Mercedes 300 SL-ben, az 50-es évek közepén használtak lehajtható kormánykereket. Arra ott azért volt szükség, mert a malomkeréknyi karima és az ülés pereme között a sofőr alkarja sem fért volna át, nem hogy a combjai. Azóta persze kisebbek a kormánykerekek, de a TRW mérnökei szerint az idősebb vezetőknek így is gondot okoznak. Ők persze nem lehajtható vagy leszerelhető kormányt készítettek - az ilyesmi túl egyszerű és kézenfekvő - hanem olyat, amely használaton kívül visszahúzódik a műszerfalba. Indításkor aztán szépen előbújik, és beáll az előre beállított helyzetbe.

Ez persze csak egy ötlet, amelyet az öregedő amerikai és európai társadalmak várható igényei szültek, legalábbis a fejlesztők szerint. A TRW egész időseknek való csomagokat tervez, csupa hasonló, akadálycsökkentő ötlettel, amilyenek a kiforduló ülések, vagy a hangvezérelt kezelőszervek. Ha igaz, amit állítanak, akár már 2016-tól megjelenhetnek a szériamodellekben ezek a megoldások, hogy megkönnyítsék a vezetést a 60 év feletti vevőknek - meg persze azoknak, akik egyszerűen csak kényelmesebb ki- és beszállásra vágynának.