Nincs több csalás a kilométerórával?

2011.07.05. 14:56

A parlament által elfogadott törvénymódosítás az első arra irányuló állami kezdeményezés, hogy a ma már szinte kötelező óra-visszatekerést megnehezítsék. Aki csalni akar, annak a jövőben jóval nehezebb dolga lesz.

odometer

A javaslat lényege, hogy a külföldről behozott autók forgalomba helyezésekor, tulajdonosváltáskor, illetve az időszakos műszaki vizsgálatok alkalmával feljegyzik majd a kilométeróra állását, és ez is bekerül az autóról szóló központi nyilvántartásba. Az igazi újdonság azonban nem is ez, hanem hogy a nyilvántartás egyes adatait - így a bejegyzett óraállásokat is - bárki egyszerűen lekérheti majd, így könnyen kibukhat, hogy manipulálták-e az órát a legutóbbi vizsga óta, vagy sem. Ráadásul rendőrségi ellenőrzések alkalmával is leolvashatják az óraállást, így a két vizsga közti időszakban is kockázatosabb lesz csalni a futásteljesítménnyel, mint eddig.

Az utóbbi években szinte kötelező trükké vált a használtautó-piacon az óra visszatekerése, és mivel a gyakorlatban senki nem ellenőrizte az óraállásokat, ezt bárki, következmények nélkül megtehette. Az új törvényszöveg persze nem zárja ki teljesen a csalást, de alaposan megnehezíti azt, így várható, hogy a következő években sokkal kevesebben élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Végre, úgy látszik, mégis történik valami, talán kicsit mi is segítettünk ebben. Véleményét, észrevételét mondja el itt.