Külföldi rendszám? Úgyis elkapnak!

2011.07.07. 17:32

Két év múlva már nem úszhatják meg a szabálysértési bírságot a külföldi rendszámú gépjárművek. Az Európai Parlament tegnap fogadta el azt a határozatót, mely szerint akár 2013-tól, de legkésőbb 2014-től minden Európai Uniós tagország rendőrei lekérhetik az EU-n belül máshol regisztrált gépjárművek és tulajdonosaik adatait, ha azok szabálysértést követnek el.

Az EU 2008-ban fogadta el az ezzel kapcsolatos irányelvet, de csak tegnapi strasbourgi plenáris ülésen szavazták meg a gyakorlati megvalósításhoz szükséges jogszabály-módosítást. A határokon átnyúló bírságolás eddig az országok közti külön egyezmények alapján volt lehetséges, a tagországoknak csak mostantól kell elkezdeniük kidolgozni az új intézkedési forma jogi és technikai hátterét. Így nem kizárt, hogy a jövőben már helyszínen megtudhatja majd a rendőr, hogy a megállított autó papírjai rendben vannak-e.

Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti főosztályának vezetője úgy véli, ez még csak az első lépés, hiszen a kézbesített bírságcsekkeket a változás életbelépése után sem lehet majd külföldön behajtani, de a jármű a tartozás rendezéséig visszatartható lesz, ha ismét felbukkan abban az országban, ahol korábban szabályt sértett.

Óberling József azt is elmondta, hogy összesen nyolc olyan szabálysértés lesz, melynek büntetéséhez az EU-s tagországok egymás együttműködését kérhetik majd, ezek pedig a gyorshajtás, ittas vezetés, kábítószer hatása alatt történő vezetés, bekapcsolt biztonsági öv nélküli közlekedés, áthajtás a tilos jelzésen, mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök vezetés közbeni tiltott használata, buszsávok vagy más megkülönböztetett sávok engedély nélküli használata, bukósisak nélküli motorozás. Így a parkolási díj meg nem fizetésére a jogszabály például nem vonatkozik.

Izgatottan várjuk a fejleményeket, hiszen a nagy szlovákrendszám-bumm óta egyre több olyan autót és motort látni Magyarországon, melyek amerikai vagy valamilyen egzotikus afrikai országbeli rendszámot viselnek. Őket nem érinti az Európai Parlament döntése.