Ki vesz meg ennyi Volkswagent?

2011.07.13. 06:49

Néhány éve még túlzásnak tűnt, hogy a VW a világelsőségre tör, de a konkurencia arcáról lassan lefagy a mosoly. Az idei első félévben csak Volkswagenből több mint 2,5 millió példány fogyott, és akkor még nem esett szó az Audi és a Skoda sikereiről.

vw-badge

A növekedés elsősorban persze a Távol-Keletnek köszönhető, ahol 950 ezer VW-t vásároltak, 16,4%-kal többet, mint egy évvel korábban. Ebből 852 ezer Kínában talált gazdára, így jelenleg a világ legnépesebb országa egyben a VW legnagyobb piaca is. A második leglényegesebb piac persze még mindig Európa: Németországban mintegy 301 ezer autót tudott értékesíteni a márka, ami 4,9%-os növekedést jelent, viszont a legdinamikusabb fejlődést Oroszországban tapasztalták: itt 103%-kal több, összesen 45 500 autó fogyott fél év alatt az előző évhez képest. Közép-Európában szintén kezd magára találni a márka, itt a tavalyi 64 ezerről 92 ezerre nőtt az eladott példányszám. Észak-Amerikában is 21,8%-os volt a növekedés, igaz, a 237 ezres eredményen a VW még tudna mit javítani - az áttörést az új, helyben gyártott, az európainál nagyobb és olcsóbb Passattól várják, amelyet épp csak elkezdtek bevezetni a piacra.

A Volkswagen célja, hogy 2018-ra megszerezze a világelsőséget, de az az érzésünk, hogy ilyen tempó mellett akár már évekkel korábban a csúcsra juthatnak - feltéve persze, hogy tartani tudják a növekedés ütemét. Jelenleg a Toyota és a General Motors is a VW előtt van, de a német óriás jelenleg az iparági átlaghoz képest is kétszeres sebességgel fejlődik az eladások tekintetében: taval 7,3 millió autót adtak el, az idén pedig már 8 millió feletti végeredményt prognosztizálnak maguknak.