Már mindenki Skodát akar?

2011.07.14. 12:47

Nem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk, a cseh márkával pályafutása legjobb üzletét csinálta a Volkswagen-csoport. 1991 óta, amikor elkezdték átvenni a céget, jó négyszeresére növekedtek az eladások, és a folyamat még nem állt meg: az idén további 20,1 százalékkal adtak el több autót, mint tavaly.

Ez abszolút értékben 454 ezer autót jelent az év első felében, ami azért elképesztő szám, mert 2004-ben egy teljes év alatt is kevesebb fogyott a Skoda modelljeiből. Ez részben persze a folyamatos kínálatbővítésnek is köszönhető. Ma már ötféle típust árulnak, míg hét éve csupán hármat, de azt azért ma sem mondhatjuk, hogy teljes lenne a paletta, hisz nincsenek a kínálatban egyterűk, és a városi kisautók piacára is csak a közeljövőben lép be a cég. Ennek ellenére, ha a teljes évet nézzük, az idén megközelíthetik az eladások a 900 ezret, míg tavaly 762 ezer autót értékesített a cseh autómárka.

Ahogy manapság minden autóipari csodához, ehhez is köze van Kínának, ahol önmagában 112 ezer Skoda fogyott, de Nyugat-Európában is 11,1 százalékos növekedést ért el a vállalat. Ráadásul úgy néz ki, Oroszországban is kezdenek rákapni a márkára, ahol volt olyan hónap, hogy 33,6 százalékkal adtak el több Skodát, mint egy évvel korábban.