Minden autós tömeggyilkos

2011.07.16. 06:28

Ki ne vakart volna bogártetemeket a szélvédőről egy hosszabb autópálya-szakasz után, nem ritkán a halott rovar felmenőit emlegetve. Gondoltak már arra, hogy ez mekkora kárt okoz a rovartársadalomban?

rovarhalal

Egy holland kutató most vette a fáradtságot, hogy kiszámolja, hány életet oltanak ki az autósok átlagosan. 250 önkéntest kért fel, hogy minden hosszabb utazás előtt mossák le az első rendszámtáblájukat, majd a céljukhoz érve számlálják meg, hány rovar boldogult meg a rendszámtábla felületén út közben. Az átlag tíz kilométerenként két haláleset, ami nem tűnik soknak, de ha figyelembe vesszük, hogy az autó homlokfelülete vagy negyvenszer akkora, mint a rendszámtábláé, ráadásul csak Hollandiában 16,7 milliárd kilométert mennek az autósok havonta, akkor elég komoly szám jön ki: csak a hétmillió holland autó 133 milliárd rovart irt ki egy hónap alatt. A szám persze nagyban függ az évszaktól és a területtől, így a valós mennyiség nyilván más lenne, de a nagyságrend így is megdöbbentő.

A bogártudós drámai következtetéseket vont le az eredményekből, mondván, hogy azok a fajok, amelyek rovarokkal táplálkoznak, így akár veszélybe is kerülhetnek, de nekünk az az érzésünk - legalábbis józan paraszti ésszel végiggondolva a dolgot - hogy az utak felett szálldosó rovarok száma még mindig elenyészően kevés a mezők és erdők felett repkedőkhöz mérten. Azaz az autók által okozott sajnálatos halálesetek nem csonkítják számottevően Hollandia, vagy a világ rovartársadalmát.