Lelepleződik a következő 3-as BMW

2011.08.15. 14:48

A bajoroknál nem vert gyökeret a Bangle-féle formatervezési forradalom, és úgy néz ki, most sikerült átesniük a ló másik oldalára, egyenesen a Volkswagen-csoport márkái mellé: a 7-es és az 5-ös után a 3-as sorozat is ugyanabból a sablonból kerül ki.

A BMW számára persze nem idegen ez a fajta sematizmus – elég a 80-as évek cápa-generációjára gondolni – de egy régóta érezhető volt a törekvés, hogy az egyes sorozatokat formailag is elválasszák egymástól. Nos, ez az, ami a most felbukkant képek tanúsága szerint az új 3-asra, amely az F30 típuskódot kapja, nemigen lesz jellemző. Erre utal legalábbis az a fényképsorozat, amelyen az új modell látható, mindenféle álcázás nélkül. A felülről készült képek nem tökéletesek, de így is kivehető rajtuk az összes olyan részlet, amelyet a korábbi prototípusokon igyekeztek eltakarni mindenféle álcázással. Így jól láthatóak az oldalsó lemezek domborításai, és a motorháztető formái, amelyek egy az egyben a két nagyobb testvér megoldásait kopírozzák, persze kisebb méretben, de a karakter egyértelműen ugyanaz.

Az egyenruha-módszer bevetése aligha véletlen, sokkal inkább tudatos stratégia. A 3-as most is a legnépszerűbb BMW-nek számít, és a cég vezetése nyilván nem kockáztat a fájdalmas pénzügyi válság után egy, az elődjénél kevésbé sikeres húzómodellt. Ráadásul az Audi láthatóan tarol messziről tökegyformának tűnő autóival, így a bajorok joggal gondolják, hogy ez a módszer náluk is működhet.