Valódi luxus a Cadillac-től

2011.08.19. 15:29

A Cadillac egykor egyet jelentett a luxussal, míg a porszívó- és faház-ügynökök tövig nem koptatták a márka arculatát. A GM-nél azonban még emlékeznek a régi szép időkre, amikor a legbefolyásosabb amerikaiak önként jártak Cadillac-kel, és nem csak azért, mert a hivatalukhoz ilyen szolgálati autó tartozik.

Egyértelműen ezt a kort idézi a Ciel tanulmány, amelyet Észak-Amerika legismertebb, klasszikus autókat felvonultató rendezvényén, a Pebble Beach Concours d'Elegance-on mutatnak meg a legjobb módú autórajongókból álló közönségnek. A gigantikus méretű négyüléses kabrió fellépésében, stílusában egyértelműen a legnagyobb és legdrágább luxusautókat idézi – leginkább talán a Rolls-Royce Phantom Dropheadre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt nem csak ülésből, ajtóból is négy van. A formaterv egyébként érdekes keverék: van benne némi retrójelleg, ugyanakkor egyértelműen illeszkedik az aktuális Cadillac-ek stílusvilágához.

Belül ugyanakkor nem presztízshajhász megoldásokat találunk: nincs 8 vagy 12 hengeres óriásmotor, csupán egy 3,6 literes, ikerturbós V6-os, amely egy hibrid hajtáslánc része. Így a teherautó méretű, fennhéjázó luxusautó egyben az öko-divatnak is megfelel. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e ilyen szériamodellje a márkának, de az az érzésünk - ha nem is ugyanilyen kombinációban, de a Ciel stíluselemeinek egy részét viszontlátjuk majd a közeljövő Cadillac-jein.