BMW motorok Opelekbe?

2011.09.13. 05:58

A német sajtóban megjelent hírek szerint a tárgyalásba kezdett egymással a két autógyártó, ami könnyen végződhet jól mindkét gyártó számára.

B 4394
Fotó: BMW

A BMW-nek komoly gondokat okoz, hogy viszonylag kevés autót gyárt, meglehetősen sokféle motorral, ami nem tesz jót a gyártás hatékonyságának. Ugyanakkor a bajor gyártó műszaki szempontból igen fejlettnek számít: mind dízel- mind benzinmotorjaik a legkorszerűbbek közül valók, ahogy a prémium-kategóriában ez ma már alapkövetelmény. A General Motors fejlesztésekben nem áll ilyen jól, bár az amerikai óriás is hatalmas összegeket áldoz motorfejlesztésre. Valószínűleg jobban járna azonban, ha egyes modelljeibe a BMW modernebb motorjaiból vásárolna. Ha minden igaz, épp ez is lenne a cél.

Münchenben nem is tiltakoznának: a BMW vezérigazgatója azt mondja, ha nem egy közvetlen konkurensüknek adnak el technikát, az még javíthat is a márka megítélésén. A GM persze nem használhatná a német motorokat a Cadillac luxusautókban, viszont például az Opel Insigniához hasonló típusokba építhetnének BMW dízelmotorokat az aktuális, a Fiattól származó példányok helyére. A németek ráadásul abban is reménykednek, hogy így hozzáférhetnek a GM üzemanyagcellás kutatási eredményeihez, ezen a területen ugyanis az amerikai cég jár előrébb.