Leleplezték a leggyorsabb Lamborghini Gallardót

2011.09.13. 12:33

A Gallardo LP570-4 Super Trofeo Stradale lényegében a Lamborghini kupás versenygépének utcai használatra alkalmas változata, amelyet korlátozott példányszámban kínál majd a sportkocsigyártó.

Erősebb ugyan nem lett a Gallardo – továbbra is 570 lóerős az 5,2 literes V10-es – mégis ez a leggyorsabb rendszámozható változat, ami elsősorban a súlycsökkentésnek köszönhető. Üresen csupán 1340 kilogrammot nyom a Trofeo Stradale, azaz egy lóerőre itt 2,34 kilogramm jut. Ez elsősorban a gyorsulásnak tett jót, ahogy a hatfokozatú e-gear váltó rövid kapcsolási ideje is segített lejjebb szorítani a sprint-időket. A 100 km/h így már 3,4 másodperc alatt megvan, de a 200-hoz sem kell több 10,4 másodpercnél. A vége 320 km/h, ami aligha kivételes ma már ebben a kategóriában, de ennek a változatnak amúgy sem az autópályás száguldozás a lényege, sokkal inkább a tempós kanyarok és a jóízű kigyorsítások – ezeket segíti a Trofeo versenyautóból származó futómű és fékrendszer.

A műszaki tartalmon kívül a formára is adtak a tervezők. Kívülről az állítható hátsó szárnyról, az egyedi felnikről és a jellegzetes színekről ismerni meg a csúcs-Gallardót: ilyen modellt csak sötét metálszürke, hófehér és mélyvörös színben gyártanak. Belülről a Stradale annyira minimalista, amennyire csak lehet, díszítésre az autó színével harmonizáló Alcantara betéteteket és karbonszálas betéteket használnak.

A Super Trofeo Stradale természetesen rendelhető gyárilag becsövezve, automata tűzoltókészülékkel, kerámia féktárcsákkal, versenyülésekkel és négypontos biztonsági övvel is, ha valaki inkább pályán tervezi használni, de ezek nélkül is, ha zömében utcai használatra szánja. A Lamborghini összesen 150 ilyen autót gyárt, és ahogy az ilyen limitált modellek általában, nyilván ez is elfogy majd néhány héten belül.