Minek ide üzemanyag?

2011.09.21. 11:30

Kevesebb mint 1 literes fogyasztás. Ez már a jövő, vagy megint valami marhaság?

Sokat nem gondolkoztak az Edison2 nevű cég alkalmazottai a névadáson. 2010-ben bemutatott modelljüket VLC-nek nevezték el, hiszen ez egy nagyon könnyű autó, miszerint „Very Light Car”. Most elkészült az autó hibrid változata, az eVLC.

A kétüléses Nagyon Könnyű Autó tömege 470 kiló, és a kicsiny, alkohollal és benzinnel üzemelő egyhengeresen kívül van benne egy villanymotor is, amelyet egy 10 kWh-s akkumulátor-csomag hajt. Az eVLC-vel kapcsolatos eredmények nem hivatalosak, ugyanis eddig csak a gyártó mérte a fogyasztást, de ha egy kicsit pontatlanok az adatok, akkor is megdöbbentő a 310 mérföld/gallon érték, ami 0,76 liter/100 kilométerrel egyenlő. A gyártó 91 mérföldet (146 km), tett meg 45 mérföld/órás (72km/h) tempóban a kocsival a teszt során.

Az Edison2 azt állítja, nem csupán a kis saját tömeg, de a jó légellenállási együttható is szerepet játszott a kimagasló eredmény elérésében. További jó hír, hogy az akksikat 2 óra alatt teljesen fel lehet tölteni, egy gyorstöltővel pedig már tíz perc alatt elérik a 80%-os töltöttséget.