Ezzel váltja a hadsereg a Hummert?

2011.09.22. 14:26

A számos hadszíntéren kipróbált HMMWV nem mai darab, egy ideje már keresik, hogy mivel válthatnák le. Talán meg is van a méltó utód?

Az Oshkosh Defense nevű cég eddig is az amerikai hadsereg fontos beszállítója volt. Többek közt náluk készült az M-ATV nevű erősen páncélozott terepjáró, és most egy másik, hasonló, de könnyebb és hatékonyabb modellt mutattak be, amely már nem csak kiegészítheti, de le is válthatja a Hummer katonai változatait. A speciális független felfüggesztésnek köszönhetően a kerekek rugóútja az L-ATV nevű gépen durván fél méter – erre alapozva a gyártó azt állítja, hogy a könnyű harci jármű jobb terepjáró, mint bármelyik hasonló jármű az amerikai hadseregben. A másik különlegessége a gépnek, hogy dízel-hibrid hajtáslánc mozgatja, amely kivételesen takarékos, és ha kell, csendes működést tesz lehetővé – ez pedig a harctéren sem másodlagos szempont.

Az egyelőre kísérleti stádiumban levő gép további jellemzője, hogy hatalmas hűtőnyílásával és apró lámpáival kivételesen ronda jószág, sokkal ijesztőbb, mint bármelyik Hummer. Ez pedig a harctéren nem feltétlenül hátrány, hisz már az első lövések eldördülése előtt megfutamíthatja az ellenséget.