A Suzuki letépné magáról a VW láncait

2011.10.14. 11:07

A japánok fogást találtak a németekkel kötött szerződésen - azt mondják, a Volkswagen nem tartotta meg az ígéretét, semmit nem adott a Suzukinak.

A Suzuki írásban értesítette a Volkswagen autógyárat, hogy a 2009-ben megkötött együttműködési szerződést megszegve az nem bocsátotta rendelkezésére az ígért technológiákat - közölte pénteken a Suzuki Tokióban.

A japán vállalat néhány héten belül választ vár a Volkswagentől annak tudatában is, hogy az együttműködés felbontására szeptemberben tett kezdeményezésére partnere nem mutatott hajlandóságot a beleegyezésre.

Szuzuki Oszamu (Osamu Suzuki) a Suzuki elnöke pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy "a részvényesi együttműködés célja a Volkswagen technológiája átvételének megkönnyítése volt. Csalódottan kell megállapítanom, hogy mind a mai napig nem kaptuk meg amit ígértek." Az elnök rámutatott, hogy a Volkswagennek vissza kell adnia a birtokában lévő Suzuki részvényeket, amennyiben nem biztosít hozzáférést a Suzukinak technológiájához.

"Nem befektetésre adtuk át részvényeinket a Volkswagennek, hanem részvénycserével pecsételtük meg együttműködési szándékunkat" - mondta Harajama Jaszuhito (Yasuhito Harayama) a Suzuki alelnöke, vezérigazgató sajtókonferencián Tokióban. "Az együttműködés fő célja olyan környezetvédelmi know-how, mint a hibrid hajtáslánc technológiákhoz való hozzáférés volt. Mivel erre nem került sor, vissza akarjuk kapni részvényeinket."

A 2009-es részvénycserés együttműködési szerződés keretében a Volkswagen 19,9 százalékos Suzuki részesedésre tett szert.

A Volkswagen AG szóvivője visszautasította a Suzuki vádjait, hogy nem tett volna eleget a szerződésben foglaltaknak, mondván, a Volkswagen mindig betartja a szerződéseit. "A Volkswagen kezdettől fogva mindent megtett a sikeres együttműködés érdekében" - mondta.

Úgy néz ki, a Volkswagen egyelőre ragaszkodik a Suzuki részvényeihez, annak ellenére, hogy a japán cég láthatóan mindent megtesz a kapcsolat megszakításáért. A kérdés nem az, hogy a Suzuki-VW együttműködésnek lesz-e bármiféle eredménye - láthatóan nem lesz - hanem az, hogy mi kell ahhoz, hogy a Volkswagen elengedje a Suzukit.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.