Egymillió mérföld sofőr nélkül?

2011.10.24. 06:31

A Google társtulajdonosa, Sergey Brin múlt heti bejelentése szerint az egymillió – balesetmentesen – levezetett mérföldet tűzték ki új célul robotautó programjukban. Az eddigi jelzőkaró kereken ezer mérföld volt, melyet sikeresen, bárminemű humán beavatkozás nélkül teljesített a sofőr nélküli Toyota Prius.

Ennél sokkal több, számszerűen nagyjából 160 ezer olyan mérföld áll már a projekt mögött, melyet élesben, a hétköznapi forgalomban tettek meg a Google sofőr nélküli autói – ezek azonban a fenti ezerbe nem számítanak bele, mert itt ritkán, de előfordult olyan eset, amelyben emberi segítségre kényszerültek a robotpilóták.

A Google elismeri, eredményeik már most sem makulátlanok: egy esetben fordult elő egy kisebb koccanás, de a szakértők egyöntetű véleménye szerint ennél az incidensnél is a másik, humanoid sofőr volt a hibás.

Brin szerint rengeteg fejleszteni valójuk akad még, de ha célba érnek, az emberiség teljesen elfelejtheti azokat a(z édes) gondokat, melyek a hétköznapi vezetéssel jártak. Az egymillió balesetmentes mérföld mindenesetre komoly fegyvertény lenne: egy átlagosan sokat autózó sofőr évi 20 ezer kilométeres futással bő 80 – aktívan végigvezetett – év alatt érné el az előbbi álomhatárt.