Készüljünk a trónfosztásra

2011.10.25. 17:50

Jelenleg még a Toyota a legnagyobb, de a Volkswagen utolérheti.

Valószínűleg az év végére már nem a Toyota lesz a világ legnagyobb autógyártója. A Volkswagen Csoport vezetősége régebben azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy 2015-re szeretnék átvenni az uralmat, de úgy tűnik, túlteljesítik a tervet.

Az előrejelzések szerint a VW 7,8 millió járművet értékesít ebben az évben, szemben a második helyezett General Motors 7,2 milliójával. A VW Csoport sikerének, hogy ilyen hamar felugrott a dobogó harmadik fokáról az első helyre legfőképpen a kiemelkedően jó kínai értékesítés játszott nagy szerepet; Kínában piacvezetők, két új gyárat is építettek a közelmúltban, melyek 2014-re évi 3 millió járművet ontanak majd magukból.

Európában jobban teljesítettek a vártnál, a VW 8%-kal növelte az eladásait, és az amerikai piacon is javultak az eredményei – mindeközben a Toyota kínlódott a Japánt sújtó természeti katasztrófák miatt. Nemrég még az volt a Volkswagen Csoport célja, hogy 2018-ra évi 10 millió járművet értékesítsen, de a dolgok jelen állása szerint úgy tűnik, sokkal hamarabb juthatnak el idáig.