Csajokat többször öl az autó

2011.10.26. 16:48

Hosszú ideje vitatkozunk azon, hogy a nők milyen sofőrök, és aligha döntjük el a kérdést egyhamar. Azt azonban igazolni látszik egy felmérés, hogy a nőkre nagyobb veszély leselkedik az autókban ülve.

A különös jelenség oka nem valamiféle képességbeli különbség a nemek között, sokkal inkább az autógyárak okolhatók a jelenségért. A legtöbb járművet ugyanis egyértelműen férfiakra méretezik, így a jellemzően törékenyebb, alacsonyabb hölgyek biztonsági szempontból hátrányosabb üléshelyzetet kénytelenek felvenni. Az American Journal of Public Health 1998 és 2008 közti balesetek adatait vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy egy nőnek 47 százalékkal nagyobb esélye van arra, hogy a biztonsági övtől súlyos mellkasi sérüléseket szenvedjen, mint egy férfinak.

A helyzet persze javul, legalábbis egyes szakértők szerint az újabb törésteszteken sokkal jobban figyelembe veszik az emberek testalkata közti különbséget, de az valahol törvényszerűnek tűnik, hogy az autókat a legnagyobb potenciális vásárlókra méretezzék – akik tipikusan férfiak – hiszen csak így érhető el, hogy egy autó a potenciális vásárlók közel száz százaléka számára megfelelő helykínálatot nyújtson.