Üres Honda, fillérekért

2011.11.03. 15:06

A karosszériás versenyautók pályafutása legtöbbször úgy indul, hogy kihajítják a felesleges felszerelési tárgyakat egy utcai használatra készített kocsiból. A Honda azonban megspórolja ezt a lépést saját vásárlói számára: bemutattak egy kiürített változatot a Civic kétajtós változatából, amelyet eleve versenyautó-alapnak szánnak.

Ez a Honda tényleg üres, hiszen az összes főegységből, futóműből, kormányműből, fékrendszerből amúgy is versenyzésre alkalmasat vennének bele a versenyautó-építők. Így nem kell a felesleges széria-alkatrészek tárolásával és eladásával veszkődni, hiszen ilyenek nincsenek a gépben. Ennek megfelelő a 3500 dolláros, azaz alig 780 ezer forintnak megfelelő ár is, ami igazán vonzó versenyautó-alappá teheti az új Civicet. Az ilyen karosszériákat gyakran alvázszám nélkül árulják a gyártók, hogy szériaautót ne is építhessen belőle senki, de azt nem tudni, hogy a Honda beszámozza-e a karosszériákat, vagy sem.

Akárhogy is, a Honda nem csak az üres vázakat kínálja, de a többi szükséges alkatrészt is, amelyek az amerikai SCCA World Challenge és a Grand Am futamokon való induláshoz kellenek – igaz, ha ezekből valaki megépít egy kész versenygépet, az valószínűleg egy utcai Civic árának többszörösébe kerül majd, még ezzel az olcsó karosszériával is.