Lopakodó kompresszoros Ferrari, németből

2011.11.04. 14:03

Egy Ferrari, amiből csupán nyolcvan példány készült, olyan ritkaság, ami akár nagyszerű befektetés is lehet. Egy ilyen gépet a tuningmesterek kezére adni sokak számára szentségtörés. A Novitec 599 SA Aperta átirata nem nekik készült.

A tuningcég ugyanis alaposan átdolgozta a ritka kétülésest, így sokat veszített eredeti eleganciájából: a német stílusban elkövetett átalakítás inkább a sportosság hangsúlyozására alkalmas. Elöl 21, hátul 22 hüvelykes felniket, 295/25-ös első és 335/25-ös hátsó gumikat, két és fél centis ültetést és 9 centis kipufogóvégeket kapott a gép. Mindez koromfeketében: nem csak a karosszériát festették ilyen színűre, de a kerekek is feketék, ahogy a fényszórók bélése is – csak a sárga féknyergek és a Ferrari jelvény világít ki az összképből.

Ennyi azonban nem volt elég: a hatliteres V12-es motorral két centrifugálkompresszor is került, amelytől a teljesítmény 888 lóerőre, a maximális forgatónyomaték 862 Nm-re emelkedett. Így a Novitec újabb Ferrarit épített, amelynek alig akad ellenfele közúton – legalábbis a 3,1 másodperces gyorsulási idő százig, a 9,1 másodperc kétszázig, és a 340 km/h-s végsebesség erre enged következtetni.

Az átalakítás árát nem árulták el, de nincs is jelentőssége: az a néhány szerencsés, akinek a birtokában van egy SA Aperta – vagy akár kettő, amelyek közül egyet átalakításra szán – biztosan ki tudja fizetni az összeget. Nekünk, többieknek meg maradnak a képek, és az álmodozás.