Ezzel mennek a Mercedes S osztály ellen

2011.11.10. 13:15

A Cadillac jó ideje nemigen rúghat labdába a nagy luxusautók piacán, nem hogy Európában vagy a Távol-Keleten, de még Észak-Amerikában sem. A fronthajtású óriás, a DTS tipikus nyugdíjas-autónak számít Észak-Amerikában, az STS-ből pedig az önálló egyéniség hiányzik: csupán egy nagyobb méretű CTS-nek látszik. Az új XTS azonban változtathat ezen az áldatlan állapoton, legalábbis a GM ezt reméli.

A típust jövő héten mutatják be a Los Angeles Auto Show-n, de úgy tűnik, egy véletlen – esetleg egy ügyes reklámfogás – révén nyilvánosságra került egy kép a végleges modellről. Ez alapján nyilvánvaló, hogy az XTS-en a hasonló nevű tanulmányhoz képest csak részleteket módosítottak, de ez talán nem is lesz baj: a végleges modell formája egyszerre felismerhetően Cadillac, ugyanakkor jóval masszívabb hatást kelt, mint a kisebb modellek, így épp eléggé kilóg a kínálatból ahhoz, hogy komoly csúcsmodell benyomását keltse.

A műszaki részletekről keveset tudni, de a tanulmány-változatba annak idején 3,6 literes V6-os motort szereltek, így valószínűleg hasonló kerül majd a szériamodellbe is, bár alighanem kikerülhetetlen egy V8-as modell bemutatása, akár passzol a környezetbarát divathoz, akár nem. Valószínűleg hibrid változat is lesz – ez ma már szinte kötelező – ellenben dízelmotoros változat nem várható, hiszen elsősorban Észak-Amerika és Kína a célpiac, dízelt viszont szinte csak Európában lehet eladni.