Audi százmillióért

2011.11.18. 10:20

Borzalmasan drága, de még így is bőven megéri a pénzét a csúcs-Audi.

Az Audi R8 LMS GT3 versenyautót nem kell bemutatni, 2009-es debütálása óta 115 győzelmet aratott és 12 bajnoki címet szerzett. A versenysportban azonban nem lehet lazítani, folyamatosan fejleszteni kell, ha valaki a csúcson akar maradni, ezért készítette el az Audi a 2012-es szezonra az új modellt.

Az új R8 LMS ultra ajtói szénszálas műanyagból készülnek. Az ajtókat kitöltik egy speciális energia elnyelő habbal, így az új versenyautó könnyebb, mégis biztonságosabb lesz. Az ülést is kicserélik egy fejlettebre, mely jobban védelmezi a pilótát egy esetleges ütközéskor.

A váltó fokozatait a hosszú távú versenyhez idealizálják, figyelve a gazdaságosságra, de persze a gyorsaság is fontos. Ennek érdekében módosítják a kipufogórendszert, melytől a motor nyomatéka nő az alacsonyabb fordulatszám-tartományban, és a hűtőrendszer hatékonyságát is növelték. A változtatásoknak köszönhetően az új versenyautó 570 lóerős lesz. A fékek hűtése is jobb az új gépben és a Bilstein lengéscsillapítók is könnyebbek, mint voltak.

2012 márciusától lehet megrendelni az R8 LMS ultrát, potom nettó 329 900 euróért (102 millió forint). Szörnyen soknak hangzik, pedig ahhoz képest, mit tud és mennyire sikeres az R8 versenyautó, nem is annyira vészes az ára.