Menekül a Suzuki a Volkswagen elől

2011.11.19. 06:47

A Volkswagen csoport meg akarja tartani részesedését a Suzuki autógyárban annak ellenére, hogy a japán partner pénteken ismételten közölte, hogy véget akar vetni a társulásnak és vissza akarja szerezni a részvényeit.

Minden ugyanúgy marad, ragaszkodunk a részvényeinkhez - erősítette meg a Volkwagen szóvivője a Dow Jones hírügynökségnek a csoport álláspontját. A Suzuki Motor Corp. múlt pénteken írásban értesítette a Volkswagent, hogy szerinte a német cég megszegte kettejük 2009-ben kötött együttműködési szerződését azzal, hogy nem adta át az ígért technológiákat. A Suzuki néhány héten belül választ vár a Volkswagentől, annak tudatában is, hogy az együttműködés felbontására szeptemberben tett kezdeményezése nyomán a német fél nem mutatott hajlandóságot a beleegyezésre.

Most pénteken a Suzuki megismételte nyilatkozatát, egyértelműen kijelentvén, hogy véget akar vetni a társulásnak, és vissza akarja kapni a részvényeit. Felszólították a Volkswagent, hogy bocsájtsa a részvényeket vagy közvetlenül a Suzuki vagy egy általa megnevezett harmadik fél rendelkezésére, és ha nem teszi, akkor a Suzuki jogi útra tereli az ügyet. A közlemény szerint a Suzuki jövő év novemberéig akarja visszavásárolni a részvényeit.

A 2009-es részvénycserés együttműködési szerződés keretében a Volkswagen 19,9 százalékos Suzuki részesedésre tett szert 1,7 milliárd euró értékben, a Suzuki pedig 1,5 százalékot kapott a Volkswagenből.

A Volkswagen vezérigazgatója, Martin Winterkorn a múlt héten azt mondta, hogy ha a Suzuki meg akar válni a Volkswagen-részesedésétől, az a japánok dolga, de a Volkswagen meg akarja tartani a Suzuki-részesedését Egyike vagyunk a Suzuki legnagyobb részvényeseinek. Miért kellene ezen változtatnunk? - mondta Winterkorn. Úgy vélte, az együttműködési megállapodás kereteit a japán vállalat sértette meg.

Szeptemberben a Volkswagen hivatalos közleményben szerződésszegéssel vádolta a Suzukit, és figyelmeztetést intézett hozzá. A panasz közvetlenül az Esztergomban gyártott SX4-es típust érinti. A Volkswagen hivatalos közleménye szerint a Suzuki megsértette az 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy dízelmotorokat vásárol egy más gyártótól, vagyis nem a Volkswagentől.